סיפורים קצרים משני חיים בקשר לפרשת עקב התשפד
ב"ה
להלן סיפורים קצרים אשר קשורים לפרשת עקב:
- - אהבת ישראל (בהקשר ל-ט"ו מנחם אב, הידוע בכינוי "חג האהבה"):
1. להתסתכל על הדברים הטובים אצל האחר: הגמרא מספרת שלרבי חייא היו אתגרים בשלום בית עם אשתו, פעם הוא הלך עם רב, האחיין שלו, ואז קנה מתנה לאשתו. רב שאל את רבי חייא למה הוא קונה לאשתו מתנה למרות האתגרים בשלום בית? רבי חייא ענה לו: על זה שהיא מגדלת את הילדים ומצילה אותו מהחטא. בזה רואים איך רבי חייא ראה את הדברים הטובים באשתו.
2. הויתור בשביל חבר משתלם: בבית ספר אחד היה ילד שמאד אהב כדורגל, וחיכה כל היום להפסקה כדי שיוכל לשחק, יום אחד בא חבר שלו לפני שהוא יצא להפסקה וביקש ממנו לקרוא תהילים לזכות הלידה של אמא שלו, שאמורה ללדת, והוא מאד רצה שיוולד בן כי יש לו כבר כמה אחיות והוא רוצה אח. החבר ויתר על משחק הכדורגל כדי לקרוא תהילים אך לבסוף נולדה בת. כעבור כמה שנים, הילד שאהב כדורגל (וויתר על המשחק באותה הפסקה כדי לקרוא תהילים עם החבר שלו) חיפש שידוך, ולאחר תקופה הוא מצא את השידוך שלו. ומי זו אשתו? זו אתה אחת שהוא התפלל בלידה שלה שייצא בן. בזה רואים כמה הויתור בשביל לעשות טוב הוא משתלם.
- אהבת השם מתחילה במחשבה ("וְאָהַבְתָּ אֵת יְהוָה אֱלֹהֶיךָ"):
1. להגיד תודה לשם: ישראלי מבוגר נסע לטיול בארה"ב, תוך כדי הטיול הוא התקשה לנשום וכתוצאה מזה התאשפז בבית רפואה. לאחר יומיים של אשפוז וחמצן שחררו אותו עם חשבון של 10 אלפים דולר ולא היה לו ביטוח. הוא בכה, הרופא אמר לו לא לדאוג, ושיעזרו לו עם התשלום. הוא אמר שהוא לא בוכה בגלל התשלום של ה10 אלפים דולר, אלא על כמה הוא לחייב לקדוש ברוך הוא על כל החמצן והחיים שהוא נותן לו, כמה תודה הוא צריך להגיד.
2. הכעס שהתחיל בגלל מחשבה שגויה: נהג נסע מהר בכביש ועקף מישהו, הנהג הנעקף נסע אחריו בכעס על הנהיגה בפרועה. מה שהתגלה לנהג הנעקף הוא שהנהג העוקף לוקח את הבן המדמם שלו לבית הרפואה, מיד התחלף הכעס ברחמים ואהבה על כמה שהאבא דואג לבן שלו.
3. חשיבה שגויה שמשפיעה על הרגשות שלנו: יהודי אחד איחר לבית הכנסת בימי שישי אחה"צ והיה מגיע אחרי שהתפילה התחילה, השכן שלו ראה את האיחורים האלה כזלזול בתפילה, יום אחד השכן הגיע לבית רפואה, והוא רואה את "המאחר הסדרתי" מסתובב בבית הרפואה, הוא שאל את אחד העובדים אם הם מכירים את "המאחר", אמרו לו שהוא איש ממש טוב, שהוא התנדב למשימה שאף אחד לא רצה: הוא לוקח חולים סופניים שמשחררים אותם לסופ"ש לביתם, ואז השכן הבין כמה השכן שלו איש טוב ואז התחלף הכעס לאהבה והערכה.
4. חשיבה טובה מביאה למציאות טובה: הקורנפלקס של האחים קלוגס התחיל כטעות, אחד האחים רצה להכין למטופלים רפואיים דייסת תירס, הוא שכח אותה בתנור, אחרי יומיים הוא פתח את התנור וגילה שהדייסה כבר נהייתה קשה עם עובש, אז הוא גירד את הדייסה, הוציא את העובש ונתן את זה למטופלים. המטופלים מאד נהנו מזה ואמרו לאחים קלוגס, האחים שלחו את הדייסה הזו לעוד חברים שגם מאד נהנו מהטעם, ומשם נוצר להיט בשם קורנפלקס של חברת קלוגס ששוה מילירדי דולרים. זה מראה איך שהכל לטובה.
שמיעה כיכולת גבוהה, "שמע" ראשי תיבות "שאו מרום עיניכם" ("והיה עקב תשמעון"):
1. אכפתיות מצילה חיים: דוקטור ויקטור פרנקל היה פסיכיאטר ידוע, הוא כתב את הספר "האדם מחפש משמעות" והוא עזר להרבה מאד אנשים. פעם גברת אחת התקשרה אליו בשעות הערב המאוחרות ואמרה לו שהיא רוצה לסיים את חייה, הוא דיבר איתה ובמשך השיחה אמר לה תאוריות כדי שתשתכנע לשנות את הרצון שלה ולאחר שעתיים של שיחה היא אמרה לו שהיא מחליטה שהיא רוצה להמשיך לחיות.
לאחר כמה שבועות היא הגיעה אליו לפגישה, הוא שאל אותה מה הוא אמר ששיכנע אותה להישאר החיים? היא אמרה לו שזה לא מה שהוא אמר, אלא זה שהוא היה מוכן להקשיב לה ולהיות איתה שעתיים על הקו. זה הראה לה שלמישהו אכפת ממנה וזה נתן לה את החשק להמשיך לחיות.
2. לא צריך לכעוס בגלל דעה שונה: האדמו"ר מקוצק אמר פעם שבנאדם לא כועס על בנאדם ברחוב שנראה שונה ממנו, אז למה אנחנו לפעמים כועסים על מישהו שיש לו דעה אחרת משלנו? אומרת הגמרא הקדושה במסכת ברכות: "כשם שפרצופיהם שונים כך דעותיהם שונות" ולכן אני לא אמור לכעוס ולצעוק על מי שיש לו דעה שונה משלי.
3. ההקשבה מנצחת: הייתה פעם עיירה שהייתה צריכה לבחור רב, אז היא החליטה שהיא תזמין רבנים לשבת וכך הקהילה יוכלו להתרשם ולבחור. לשבת של הגמר הגיעו 2 רבנים, שהכינו דרשות להגיד לפני הקהל בשבת בבוקר. לאחר סעודת ליל שבת, 2 הרבנים הלכו, כל אחד לחדרו, שהיו סמוכים אחד לשני.
בלילה בחדר, אחד הרבנים החליט לחזור על הדרשה בקול רם בחדרו, הרב השני מאד התלהב מהדרשה והחליט שהוא "גונב" אותה, ואותה ידרוש אם הוא יהיה זה שידרוש ראשון, וכך היה, הוא באמת דרש ראשון ואמר את הדרשה של הרב האחר. הרב השני היה מופתע ולא ידע מה הולך להגיד. לאחר שהרב הראשון סיים את הדרשה, עלה הרב השני ואמר לקהל שמה שמיוחד בו זה שהוא יודע להקשיב, ואם יתמנה לרב הקהילה זה מה שהוא יעשה, הוא יקשיב לאנשי הקהילה, ולכן הוא הודיע להם שהוא יציג להם את יכולת ההקשבה שלו על ידי חזרה על הדרשה של הרב שדרש ראשון (שזו בעצם הייתה באמת הדרשה שלו), וכך הוא עשה ובזכות זה הוא נבחר לרב הקהילה.
יש לכם סיפורים נוספים או הארות? נשמח לשמוע בוואטסאפ: https://wa.me/972507503333 , דרך צור קשר באתר.
Photo by Kelly Sikkema on Unsplash.